Hans Andersson om Bokmässan i Göteborg

Vi har sett på reportagen på kulturprogrammen om denna stora bokmässa där kändisförfattarna sitter bakom sina bord med högar av böcker och signerar för glatta livet. Förlagens montrar visar stora bilder på författaren och hens senaste stor säljare. En värld som var för mig främmande när jag ännu inte vågat mig på att skriva en egen bok.

Efter att jag vågade både skriva en kriminalroman Fotografen och fyra barnböcker och visa upp dem på Litteraturens lördag i Örebro utan att sälja många böcker så slog pandemin till. Nu fick jag inspiration av Ragundadalen och Döda Fallet.Boken blev mycket uppskattad lokalt och en inbjudan till Svenska Deckarfestivalen i Sundsvall blev årets höjdpunkt.

Där satt jag och marknadsförde min andra kriminalroman och fick umgås med den etablerade deckareliten. Men så liten man var, men stolt. Boken Döda Fallet har idag endast ett fåtal exemplar kvar av 500.

Mina barnböcker lever ett annat liv. Böckerna har jag tryckt upp själv i en mindre upplaga. Åtgången är låg och det är som vanligt svårt att hitta rätt i som marknadsföring. Men så uppkommer ett tillfälle då vi på en loppisrunda träffar John-Erik Johansson 83 år som vill sprida det Jamska språket och vips blev alla fyra barnböcker om Egon och Filippa översatta.

På Litteratur och hantverksmässan Själaglöd i Östersund satt jag och John-Erik med mina barnböcker på Jamska och hans översättning av Lilleprinsen och fick prata med många nyfikna men endast ett fåtal böcker sålda.

Vad som händer nu med att få delta på Recitos monter tillsammans med andra författare är spännande. Möjligheten att få under 10 minuter berätta om min nya bok, romanen Peter de store. En boktitel som kanske lockar till frågor, där svaret är att är man stor redan när man är liten så kanske det är ett namn som man får leva med. Det är en roman som tar upp frågan om att ha ett hem, en känsla för begreppet hem när man växer upp under otrygga förhållanden.

Jag började skriva när jag bestämde mig att sluta arbeta. Har en lång erfarenhet från socialt arbete och har som byråkrat med alkohollagstiftning som specialitet skrivit många utredningar. Nu skriver jag utifrån min fantasi och mina erfarenheter för att roa mina läsare.

Vill du veta mer så titta om på www.hansbok.se eller besök mig på Bokmässan i Göteborg den 26-29 september.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait