Vad en författare inte bör göra på en bokmässa

Missa inga nyheter om bokmässor – prenumerera på vårt nyhetsbrev. Utskick varje måndag klockan 08.00.

Att ställa ut på en bokmässa kan vara en fantastisk möjlighet för en författare – ett tillfälle att möta läsare, sälja böcker, knyta kontakter och visa upp sitt varumärke. Men det är också lätt att göra misstag som kan förstöra helhetsintrycket eller till och med skrämma bort potentiella läsare. Här är några av de vanligaste sakerna du som författare inte bör göra på en bokmässa.

1. Sitta passivt bakom bordet

Ett av de vanligaste misstagen är att sitta stilla bakom bordet som om man vaktar ett museum. Du kanske tror att folk kommer fram av sig själva, men sanningen är att många besökare bara går förbi om du inte aktivt möter dem med ögonkontakt, ett leende och gärna ett enkelt hej. Du behöver inte vara påträngande, men du bör vara närvarande. Visa att du vill vara där – för det märks snabbt om du inte gör det.

2. Prata bara om dig själv

Du älskar din bok – det är självklart. Men om varje samtal du har på mässan handlar om dig, din skrivprocess och varför just din roman är så viktig, kan du snabbt tappa publikens intresse. Ställ frågor. Var genuint nyfiken på vad besökarna gillar att läsa. Om du visar intresse för dem kommer de i sin tur bli mer intresserade av dig och din bok.

3. Sälja som en marknadsföringsrobot

Det är skillnad på att vilja sälja sin bok och att vara en vandrande reklamskylt. Människor känner instinktivt när de blir ”säljbehandlade”, och ingen gillar det. Låt din personlighet och passion tala för sig själv. Om du försöker pressa folk att köpa, kommer du ofta få motsatt effekt. Låt boken sälja sig genom ett trevligt samtal, en välskriven baksidestext och en snygg presentation.

4. Ha en rörig eller oinbjudande monter

Du har kanske en fantastisk bok, men om ditt bord är stökigt, svårnavigerat eller saknar tydlig information kommer många bara gå förbi. Undvik hemmagjorda skyltar i Times New Roman eller A4-papper med tejp. Satsa istället på enkel men stilren design, gärna med affischer, bokställ och tydliga priser. Och – glöm inte att ditt eget utseende och kroppsspråk också ingår i “montern”.

5. Underskatta vikten av visitkort eller flyers

Att bara ha böcker att sälja är inte tillräckligt. Många besökare kanske inte vill köpa något på plats, men är ändå intresserade. Om du inte har något att ge dem – en flyer, ett snyggt visitkort, en QR-kod till din webbplats eller ett nyhetsbrev – så förlorar du en värdefull kontakt. Samla också in deras kontaktuppgifter om möjligt (med tillåtelse!) för att bygga din e-postlista.

6. Klagar högt – på mässan

Det är lätt att känna sig frustrerad: det är varmt, trångt, folk köper inte, och du är trött. Men att stå i din monter och muttra högt om “hur dåligt det går” eller “hur få som bryr sig om riktiga böcker nuförtiden” sänder ut helt fel signaler. Besökare hör mer än du tror – och negativ energi skrämmer bort även de mest nyfikna. Håll masken, även om dagen inte blir som du hoppats.

7. Missar att nätverka med andra utställare

Bokmässor handlar inte bara om försäljning – de handlar om att bygga relationer. Om du bara fokuserar på din egen monter och inte hälsar på grannarna, missar du ett gyllene tillfälle. Du kanske står bredvid en annan författare med liknande publik – varför inte tipsa era besökare om varandra? Samarbeten börjar ofta med ett enkelt samtal över kaffemuggen.

8. Inte förbereda sig mentalt

Mässor kan vara utmattande. Om du är introvert kan det kännas som ett maraton att stå och prata hela dagen. Det är okej – men då behöver du förbereda dig mentalt. Ta pauser. Ät ordentligt. Ha med vatten. Och framför allt: ha rimliga förväntningar. Du kanske inte säljer 100 böcker – men du kanske träffar en läsare som förändrar allt.

Sammanfattningsvis: Bokmässor är en chans att visa upp vem du är, både som författare och människa. Du behöver inte vara extrovert eller påstridig – men du måste vara närvarande, vänlig och professionell. Undvik fällorna ovan, så har du redan ett försprång.

Vad tycker du? Har vi missat något i listan över saker du som författare inte bör göra?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait